Thea Render Revision 470

Development versions, documentation, tutorials and application resources may be found here.

Moderator: patricks

Locked
User avatar
nigec
Thea Beta Tester
Thea Beta Tester
Posts: 10475
Joined: Wed Jul 01, 2009 9:47 pm
Location: UK

Usually centered is in the background IBL slot, I don't think I've ever had it in any other, I'll have to keep an eye out. I thought it was only me with a haunted pc lol

If its an old scene you need to reset the sun/sky, maybe why it came out brighter?
"Life is what happens to you while you're busy making other plans."
My Gallery
ThomasHelzle
Licensed User v1.5
Licensed User v1.5
Posts: 643
Joined: Wed Feb 16, 2011 2:03 pm
Location: Berlin
Contact:

nigec: thanks for the reply.
Yeah I see - in the background slot "center" would make sense. That's why I wonder if there's a kind of leftover in the IBL slot. Or maybe the XSI exporter is setting a wrong tag? I'll investigate.

As for the Sun/Sky: The scene did only use IBL, nothing else, so I don't think that's it.
I'll try more scenes tomorrow.

Cheers,

Thomas Helzle
User avatar
jenujacob
Licensed User v1.5
Licensed User v1.5
Posts: 459
Joined: Mon May 11, 2009 5:44 pm

i love the new sun sky tweaks you have made! it has less of the pink hue!!

but i think i have 2 problems now...
1) i love showing the sun disk on my renders, especially for dusk shots.. for that reason, i use the TR2 engine, since TR1 dont work with sun disc yet :(. anyways.. if i export from SU using the SU2T plugin, the disc dont show up in the render. u have to manually delete the sun and add another within thea itself.
2) the sun discs whether added in thea or exported from SU dont work when there is an infinity plane in the scene.

PS. Maybe i should put this in the BUGS section?
Win10 x64 | Intel i9-10900K | GeForce RTX 3090 | GeForce RTX 2060| 64Gb Ram
User avatar
giannis
Thea Developer
Thea Developer
Posts: 7986
Joined: Sun Jul 06, 2008 8:25 pm
Location: Athens, Greece

ThomasHelzle wrote: One image came up extremely much more bright than before using IBL only.
I had to set ISO to about 30 instead of 100 to get it to a similar brightness as before.
Is that to be expected from the calibration you did?
Yes!! It is expected and we had to make a similar change ourselves for the IBL advanced simulation scene.
ThomasHelzle wrote: It seems that sometimes HDRIs in the IBL slot snap to a Wrapping called "Center" that isn't in the list but exists sometimes when I start a new scene. Does that ring any bells?
Is it possible that there is some forgotten "ghost wrapping" left in Thea?
This is indeed a wrapping but for Background Image only. Hmm... it could be done if you accidentally
drag & drop the Center value from the Background wrapping slot to any other IBL wrapping slot.
This won't cause any instability but will blacken the IBL, so I wonder how that ghost image looks like? 8-)

best wishes
Science may limit knowledge but should never limit imagination - Bertrand Russell
User avatar
giannis
Thea Developer
Thea Developer
Posts: 7986
Joined: Sun Jul 06, 2008 8:25 pm
Location: Athens, Greece

ThomasHelzle wrote:Or maybe the XSI exporter is setting a wrong tag? I'll investigate.
This could be the case as well, i.e. something in the source XML file. :roll:
Science may limit knowledge but should never limit imagination - Bertrand Russell
User avatar
giannis
Thea Developer
Thea Developer
Posts: 7986
Joined: Sun Jul 06, 2008 8:25 pm
Location: Athens, Greece

jenujacob wrote: 1) i love showing the sun disk on my renders, especially for dusk shots.. for that reason, i use the TR2 engine, since TR1 dont work with sun disc yet :(. anyways.. if i export from SU using the SU2T plugin, the disc dont show up in the render. u have to manually delete the sun and add another within thea itself.
Hold on a moment... is the sun brightness the correct one? If yes, the disc (assuming TR2) should appear on the render, no?
Can you send the scene?
jenujacob wrote: 2) the sun discs whether added in thea or exported from SU dont work when there is an infinity plane in the scene.
You mean it does not appear on the infinite plane?

greetings
Science may limit knowledge but should never limit imagination - Bertrand Russell
User avatar
jenujacob
Licensed User v1.5
Licensed User v1.5
Posts: 459
Joined: Mon May 11, 2009 5:44 pm

hi G,
i think Problem 1 was false alarm... i tried the scene today and its working properly.. SU sun works fine as exported.. i guess it was because i didnt restart my system after installing RC3.
all is well in that department!!! sorry again!!!!

Now regarding Problem 2 :
Infinity plane = enabled
Image

Infinity plane = disabled
Image

Download link to pack file : http://www.box.net/shared/yuetcv495x
Win10 x64 | Intel i9-10900K | GeForce RTX 3090 | GeForce RTX 2060| 64Gb Ram
User avatar
notareal
Thea Support
Thea Support
Posts: 6558
Joined: Sat Jul 19, 2008 3:12 am
Location: Oulu, Finland

It's always good to avoid infinity plane. You can find a set of basic primitives here http://www.thearender.com/forum/viewtop ... =93&t=3738
User avatar
jenujacob
Licensed User v1.5
Licensed User v1.5
Posts: 459
Joined: Mon May 11, 2009 5:44 pm

yes i know.. i rarely use them.. but i was just testing stuff! ;)
i still hope that TR1 Sun Discs become a reality sooon!!! :lol:
Win10 x64 | Intel i9-10900K | GeForce RTX 3090 | GeForce RTX 2060| 64Gb Ram
User avatar
giannis
Thea Developer
Thea Developer
Posts: 7986
Joined: Sun Jul 06, 2008 8:25 pm
Location: Athens, Greece

jenujacob wrote: Now regarding Problem 2 :
Infinity plane = enabled
:shock:
What a bug!! I still cannot understand how this is possible... Will check with the file, it's good you attached it! :)
Science may limit knowledge but should never limit imagination - Bertrand Russell
Locked

Return to “Versions & Resources (Studio)”