[RV543.1462] Thea For SketchUp

Development versions, documentation, tutorials and application resources may be found here.

Moderator: Tomasz

Post Reply
User avatar
Tomasz
Thea Developer
Thea Developer
Posts: 8947
Joined: Fri Jul 18, 2008 5:09 pm
Contact:

Hi All,

EDIT:
RV543 with a fix to the issue with loading settings from Scenes

RV542 is a quick fix for 539 issues and fog levels accept negative value now.

Here it comes a new release of Thea for SketchUp. Altair/solidThinking has especially helped us with the translations. Many of you can have UI and the plugin manual available in your native language! Please find a list of what is included:

New features:
  • Plugin's User Interface & User Manual translated to:
    • German
    • Spanish
    • French
    • Italian
    • Japanese
    • Korean
    • Portuguese (Brazilian)
    • Chinese(Simplified)
  • Global Medium added in the Environment tab
  • Fog Preset added in Global Medium settings. One can control fog density, base and top level specified in meters.
    Check sample models by George!
    Fog_05s.jpg
    Fog_05s.jpg (54.3 KiB) Viewed 2115 times
  • Cloud material pre-set for volumetric effects defined by a solid group/component.
    Image

Improvements:
  • Presto MC engine uses an older version of sampling, that makes perceived noise levels lower.
  • TheaBrowser saves whole model with dependencies into a zip file with all bitmap textures associated with external models
  • Mask, Visibility and Shadow Casting flags can be set for multiple selected objects now
  • Removed additional camera shift added to compensate SketchUp bug. Rendering will match SketchUp view now.
  • Extended tracing SSS Depth can be modified in PrestoMC settings now
  • When Thea looks first for an external model it checks a proxy component path, where the component was loaded from first. This allows loading proxies manually from SketchUp component browser, through File/Import or Ruby command.
  • Camera container added
  • Batch Render gives an option to stop active rendering before proceeding with the batch
  • Mouse wheel works for all scrolled UI panels. It is an alternative for using the scrollbars.
Bug fixes:
  • Interactive Overlay crash in Win 10 Creators edition
  • Sun/Camera animation issues when Thea settings saved in animations Scenes
  • TheaTool picks material/lights also behind an active section plane now
  • Batch Render and Skatter layer functionality work well together now. All Skatter groups are updated correctly.
  • Thea image is being updated only when display value is modified. Previously it was refreshing when leaving text window.
  • Texture coordinates were set very small when the very first instance of a component was painted with default material
  • When light parameters were edited in IR the light and other edited in the same session were changing orientation
  • Histogram is never displayed blank, neither stays visible when mouse leaves it when not pinned down
  • Changes to materials with Unicode names are saved after being edited in Mat-Lab. Previously changes were lost
  • Paused rendering was resuming after an image/model save
  • Shutter speed (Motion Blur) control wasn't changing the value
  • SU8 Focus tool works well back again.
  • Material name conflicts in external models resolved. They were causing wrong materials assignment in network renders and exported Thea models.
  • Ground button state is showing correct status when a new model opened
  • IR - Sections stay active when a model is modified
  • IR Overlay - 1px vertical misalignment removed
  • IR resolution was changing when opening fresh TheaTool window while rendering
  • IR resolution was applied to darkroom rendering when model have had no camera settings modified, IR run first and a camera parameter was modified. It doesn't happen anymore
  • DOF percentage text box works now
  • Crash that could happen when exporting a model, especially in BatchRender when proxy path couldn't be read correctly from SketchUp model
  • Crash when saving 16/32bit PSD image rendered with Presto AO without AO enabled and AO channel present
  • FrontFace material was rendering black in a specific, very simple models
  • PNG texture with a transparency was not rendered clipped when the file extension was in capital letters
Please visit our download thread (for licensed users only).

Freqently Asked Questions
Feature Requests & Known Issues
gnuiorc
Licensed User v1.5
Licensed User v1.5
Posts: 244
Joined: Wed Dec 24, 2014 11:43 pm

Habemus Papam!

Thank you Tomasz!!!

Gio
jiminy-billy-bob
Thea Beta Tester
Thea Beta Tester
Posts: 302
Joined: Mon Sep 23, 2013 3:13 pm
Contact:

:clap: :thumbup:
duanekemp
Thea Beta Tester
Thea Beta Tester
Posts: 1281
Joined: Tue Mar 11, 2014 6:12 pm
Location: Switzerland
Contact:

Thank you, thank you, thank you!!!
SketchUp & Thea Render are my tools
What else is there to know? :-)

Thea Render Facebook Group - https://www.facebook.com/groups/shadenlightusersgroup/

https://duanekemp.artstation.com/ - https://www.facebook.com/Kemp.Productions
User avatar
saurus
Licensed User v1.5
Licensed User v1.5
Posts: 1101
Joined: Sun Oct 11, 2009 10:12 am
Location: Serbia
Contact:

At last! :D :clap:
User avatar
lotfi
Licensed User v1.5
Licensed User v1.5
Posts: 403
Joined: Mon Jan 19, 2015 8:30 pm
Location: Canada, Montréal

Thank you Tomasz and thank's for all the persones who contribute to realize this update!
Lotfi Bernoussi
Landscape designer

https://www.facebook.com/vimage.visualisation

Ce qui est à la portée d’un homme est à la portée d’un autre.
GeForce GTX 960-Intel(R) Core(TM) i5-3350P CPU@3.10GHz 8,00 Go de RAM
1920 X 1080, 60 Hz 347.52 Windows 8.1
damj
Licensed User v1.5
Licensed User v1.5
Posts: 142
Joined: Mon Oct 06, 2014 11:22 am
Location: Lyon, France
Contact:

\o/ Hurray!
Nice and long list! Thank you!
Tomasz wrote: Presto MC engine uses an older version of sampling, that lets image clear faster.
Is this the temporary "fix" we were all waiting for? (until the engine is really fixed... someday...)
duanekemp
Thea Beta Tester
Thea Beta Tester
Posts: 1281
Joined: Tue Mar 11, 2014 6:12 pm
Location: Switzerland
Contact:

Win 7 Ultimate
Weird. I used the installer, but it's reading Thea for SU 1.5.8.539.1462. Is this normal?
Thea Version problem.JPG
Thea Version problem.JPG (19.17 KiB) Viewed 1999 times
Last edited by duanekemp on Tue Apr 11, 2017 4:58 pm, edited 2 times in total.
SketchUp & Thea Render are my tools
What else is there to know? :-)

Thea Render Facebook Group - https://www.facebook.com/groups/shadenlightusersgroup/

https://duanekemp.artstation.com/ - https://www.facebook.com/Kemp.Productions
User avatar
nigec
Thea Beta Tester
Thea Beta Tester
Posts: 10385
Joined: Wed Jul 01, 2009 9:47 pm
Location: UK

same here.. Studio is .09 but in console get Thea for SketchUp 1.5.08.539.1462 x64
"Life is what happens to you while you're busy making other plans."
My Gallery
User avatar
JQL
Thea Beta Tester
Thea Beta Tester
Posts: 5259
Joined: Sun Jun 23, 2013 6:34 pm
Location: Lisboa
Contact:

damj wrote: Is this the temporary "fix" we were all waiting for? (until the engine is really fixed... someday...)
Why don't you give it a spin?

Turn on Fog too...
www.casca.pt
Visit us on facebook!

Win 10 64bit
Sketchup 2017 64bit
Intel i7 5820K 3.3Ghz 32Gb Ram
Nvidia Titan X 12Gb
Post Reply

Return to “Versions & Resources (SketchUp)”